Japanse soldatentrouw aan de Japanse Keizer in Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

In de Tweede Wereldoorlog was Japan de bondgenoot van Duitsland en viel het onder andere China en Amerika aan. De Japanse soldaten waren bijzonder trouw aan hun vaderland en Keizer.

Deze trouw kwam onder andere naar voren in de bereidheid van veel Japanse militairen om zelfmoordaanvallen te plegen die ook wel Kamikaze aanvallen werden genoemd. \Er waren zo verschillende zelfmoordeenheden actief die zich storten op Amerikaanse doelen. Ook waren er zelfs zelfmoordduikboten die werden bemand door 1 soldaat. De Japanse soldaat moest dan met zijn eigen duikboot richting een Amerikaans schip varen om dan de duikboot tot ontploffing te brengen.

Wanneer een Japanse eenheid een bepaalde slag verloren had werd er soms massaal zelfmoord of zoals dat in Japan hete harakiri* gepleegd. Was dit uit gezichtsverlies? Veel Japanners konden maar moeilijk verwerken dat ze de Keizer hadden teleurgesteld. Een ander sterk staaltje van Japanse trouw is het feit dat zelfs tientallen jaren na de Tweede Wereldoorlog nog Japanse strijders werden aangetroffen in de bossen in Azië. Zij hadden al die tijd niet in de gaten gehad dat de oorlog voorbij was en waren hun post trouw gebleven..

* Extra uitleg:
harakiri wordt ook wel Seppuku genoemd. Dit is een traditionele vorm van zelfmoord. Deze vorm van zelfmoord werd vroeger wel gepleegd door Japanse samuraistrijders. Seppuku of harakiri is het opensnijden van de buik. Het is eigenlijk een rituele zelfmoord om schande en eerverlies te voorkomen.