Iran waarschuwt oliestaten in Golfregio

afbeelding van P Geertsma

Iran heeft de nadelige gevolgen van de Westerse olieboycot afgewenteld op haar burgerbevolking. Daarnaast worden ook producten die schaars zijn in Iran en geïmporteerd moeten worden steeds duurder. Volgens een rapportage op RTL-nieuws heeft de burgerbevolking langzamerhand in de gaten dat het voornamelijk ligt aan hun regering. De regering van Iran weigert namelijk openheid van zaken te geven aangaande hun atoomprogramma.

Hierdoor koopt het Westen geen olie meer van Iran. Dit heeft direct gevolgen voor haar inkomsten. Nu Iran in de gaten krijgt dat deze boycot toch wel erg nadelige gevolgen heeft voor het land grijpen ze terug op een bekende methode namelijk bedreigen. De Iraanse vertegenwoordiger Mohammad Ali Khatibi heeft tijdens oliekartel OPEC zondag tegen de krant Sharq gezegd dat andere landen in de golfregio de olieproductie niet moeten verogen omdat ‘’ We zouden zulke acties niet als vriendelijk beschouwen''. De dreiging werd nog extra duidelijk door de woorden: ''Als de olieproducerende landen in de Golfregio beslissen om de plaats in te nemen van de Iraanse olieleveringen, dan houden we ze verantwoordelijk voor wat er gebeurt'', zei hij. ''Niemand kan de gevolgen voorspellen.''

De regering van Iran verliest door haar eigen toedoen marktaandeel en bedreigd de landen die dit marktaandeel willen overnemen. We zullen zien wat dit voor de toekomst betekend.