Hoe is Algemene Militaire Opleiding geregeld bij Defensie?

afbeelding van P Geertsma

Wanneer je als kandidaat de medische en psychologische keuring bij Defensie hebt afgerond krijg je te horen bij welk cluster je kan worden ingedeeld. De uitkomst van de militaire keuringen is namelijk van belang voor je verdere loopbaan bij Defensie. Het kan zijn dat je in eerste instantie voor bepaalde militaire beroepen in aanmerking wilde komen terwijl de keuring uiteindelijk een andere score laat zien. Uiteindelijk is de score van de militaire keuring bepalend voor de richting die je uit kunt gaan. Wanneer je een militair beroep kiest binnen de Defensie, dus geen burgerfunctie wil bekleden, zul je in de meeste gevallen de Algemene Militaire Opleiding moeten volgen. Deze opleiding leert je de basiselementen van het militaire leven en cultuur aan. Tijdens de AMO komen de meeste kandidaat militairen er pas echt achter of ze geschikt of ongeschikt zijn.

De lagere, uitvoerende militairen volgen de Algemene Militaire Opleiding in Assen op School Noord. Ook is het mogelijk om de AMO in Oirschot te volgen. Dit is de locatie van School Zuid. Kandidaten die solliciteren bij de Luchtmobiele Brigade volgen een speciale AMO. Deze AMO wordt ook wel de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel genoemd en wordt afgekort met AMOL. De AMOL wordt gehouden op de School Luchtmobiel in Schaarsbergen. De AMO voor Luchtmobiel is fysiek zwaarder dan de standaard AMO die aan de andere krijgsmachtonderdelen wordt aangeboden. Zodoende worden de kandidaten beter voorbereid op de vervolgopleidingen na de AMOL.

Kandidaten die voor leidinggevende functies solliciteren binnen Defensie krijgen een specifieke AMO. Voor onderofficieren wordt de AMO gehouden op de Koninklijke Militaire School (KMS) die gevestigd is in Weert. Voor officieren wordt de AMO gehouden op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

Voordat je daadwerkelijk aan de AMO gaat beginnen moet je dus eerst de beide militaire keuringen succesvol hebben afgerond. Daarna krijg je een brief van Defensie met de plaats en tijd waar je je moet melden. Ook wordt er in de brief aangegeven welke zaken je verder mee moet nemen.

Het si van belang dat je geen blessures oploopt na de keuring die je functioneren kunnen belemmeren. Daarnaast is het over het algemeen van belang om in de periode tussen de keuringen en de AMO verder te gaan met conditietraining en krachttraining. Zodoende kun je tijdens de AMO beter meekomen met de rest van de groep.