HK 416 het wapen voor het Korps Commandotroepen

afbeelding van P Geertsma

Het Korps Commandotroepen is een eenheid van specialisten in het Nederlandse leger. Commando’s voeren overal ter wereld missies uit in speciale eenheden. Om deze missies goed uit te voeren is ervaring en training nodig. Daarnaast is ook goed materieel belangrijk. Het materieel van commando’s moet regelmatig worden aangepast of vervangen om aan de moderne maatstaven van het slagveld te kunnen voldoen. Het spreekt voor zich dat met name de wapens een belangrijk onderdeel vormen voor de uitrusting van de Nederlandse commando’s. Jarenlang hebben de commando’s gebruik gemaakt van de Diemaco-karabijn C8A1GD. Dit wapens is inmiddels ten opzichte van de ontwikkelingen in de wapentechnologie gedateerd. Daarom wordt de Diemaco vervangen voor de Heckler & Koch 416 (HK416). Dit wapen is technisch beter dan de Diemaco.

HK 416 ten opzichte van Diemaco
Een van de meest opvallende verbeteringen is dat HK416 direct uit het water kan worden afgevuurd. Wanneer het wapen dus nat is geworden hoeft deze niet beslist een complete onderhoudsbeurt te ondergaan. Op het gebied van munitie is de HK 416 ook heel toegankelijk. Het wapen vuurt alle mogelijke 5.56 munitie af en is daardoor niet aan bepaalde merk patronen geboden.

HK 416 levert maatwerk
De HK 416 is een wapen wat kan worden uitgerust met alle gangbare geluidsdempers. Daarnaast kunnen ook vele richtmiddelen en laser modules worden gemonteerd om het wapen nog effectiever te hanteren in de strijd. Verschillende andere technische eigenschappen zorgen er voor dat de HK 416 aangepast kan worden aan de schutter. Veel commando’s kijken uit naar de komst van HK 416. De HK416 over een verbeterde kolf met 6 verschillende stelmogelijkheden. Hierdoor kan het wapen optimaal worden aangepast aan de gebruiker. Het bestaat uit een holle en bolle schouderpad en opbergmogelijkheden voor bijvoorbeeld een inbussleutel, batterijen of wapentoebehoren.
Hieronder staan de technische gegevens van HK 416.

Technische gegevens van HK 416
Kaliber: 5.56 mm x 45
Vuurregelaar: semi- of volautomatisch
Magazijn: stalen 20 of 30 schots van Heckler & Koch
Vuursnelheid: 700 tot 900 schoten per minuut

De HK416 heeft een zogenoemde quad rail. Dit is een speciaal systeem waardoor eventuele accessoires na onderhoud niet opnieuw ingesteld hoeven te worden. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan onderdelen zoals een laser of richtmiddel die vaak op wapens van het KCT worden geplaatst. Omdat deze onderdelen niet telkens opnieuw hoeven worden aangepast en ingesteld kan de commando effectiever opereren tijdens een missie.