Hermann Esser en de NSDAP

afbeelding van P Geertsma

Hermann Esser werd geboren op 19 juli 1900 in Rohrmoos bij de plaats Dachau. Hermann Esser was één van de eerste volgelingen van Adolf Hitler. Esser werd journalist na de Eerste Wereldoorlog. In November 1919 trad Esser toe bij de DAP de voorloper van de NSDAP. Hij zou geregistreerd zijn onder ledennummer 2. Esser werkte nauw samen met Aton Drexler. Al spoedig werd Esser de belangrijkste persoon van de nationaalsocialistische krant genaamd de Völkischen Beobachters.

In 1923 werd Hermann Esser propagandaleider van de NSDAP. De keuze voor deze benoeming had voornamelijk te maken met de trouw aan de partij en vanwege het feit dat Esser goed kon spreken in het openbaar. Hij hield verschillende speeches voor het Duitse volk en nam deel aan de Hitler-Ludendorff-Putsch en daarnaast hield hij een grote rede op 8 november 1923 in de Löwenbräukeller. Voor de NSDAP heeft Hermann Esser diverse artikelen geschreven over het nationaal socialistme. In 1934 werd Hermann Esser benoemd tot president van de Bayerischen Landtags en van maart 1934 tot 1935 was hij minister van landbouw in Bayeren. Na deze positie nam de invloed van Esser in de politiek af. In 1939 kreeg Esser nog een functie als staatsecretaris bij het Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda. Hierdoor kreef Hermann Esser nog een behoorlijk inkomen, hoewel zijn invloed niet erg groot meer was. Esser was een fanatieke antisemiet die verschillende haatdragende artiekelen produceerde over de Joden. Zou schreef hij in 1939 een tekst over de ‚Joodse Wereldpest’, zoals hij dat noemde. Deze teksten zetten de Duitse bevolking aan tot haat tegenover de Joden. Hermann Esser was naast deze functie ook van 1933 tot 1945 lid van de Reichstag van nazi-Duitsland en beklede daar de functie van vicepresident.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Hermann Esser gevangen genomen door de geallieerden. Hij werd gevangen gehouden door de Amerikanen tussen 1945 en 1947. Na een proces werd hij veroordeeld tot 5 jaar dwangarbeid. In 1952 werd hij weer vrijgelaten. Esser was een antisemiet die lid was van de DAP vanaf het eerste uur. Hij heeft de opkomst van de NSDAP volledig meegemaakt en was medeverantwoordelijk voor de (wan)daden van deze partij en het anti-Joodse programma. Daarnaast heeft Hermann Esser de opkomst van Adolf Hitler meegemaakt.

Wanneer ik al die feiten onder ogen neem trek ik de conclussie dat Hermann Esser verhoudingsgewijs licht is gestraft.