GILL medium-range antitankwapen van Defensie

afbeelding van P Geertsma

GILL medium-range is antitankwapen die in de Nederlandse Defensie wordt gebruikt. De Krijgsmachtonderdelen Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en het Korps Mariniers maken gebruik van het GILL medium-range antitankwapen. De GILL is door Israël ontwikkeld in het bedrijf Rafael. Het wapen kan een raket afvuren die en doelen raken over een afstand van 2,5 kilometer. Het wapen wordt gebruikt tegen pantservoertuigen en andere vijandelijk militair materieel. Ook tegen gebouwen kan het wapen worden ingezet. De raketten kunnen Explosive Reactive Armour doorboren.

Wanneer de GILL wordt afgevuurd zoekt de afgeschoten raket zelf zijn weg naar het doelwit. Dit systeem wordt ook wel het fire-and-forget systeem genoemd. Een schutter hoeft na het afvuren van zijn raket niet meer na te denken over zijn doelwit. Wanneer hij echter de raket nieuwe informatie wil sturen mbt het doelwit dan is dat wel mogelijk. Het doel kan dus tijdens de vlucht van de raket worden veranderd. Het Gill antitankwapen bestaat uit een raketkoker en een standaard bestaande uit een driepoot. Daarnaast is er een Command Launch Unit (CLU) op gemonteerd en een Thermal Sight (TS).

Naast een draagbare versie van de GILL zijn er ook versies van de GILL gemonteerd op voertuigen. Zo zijn er bij de Nederlandse infanterie Fennek verkenningsvoertuigen waarop de GILL is geplaatst. Ook op de YPR-765 voertuigen worden wel GILL antitankwapens gemonteerd.

De luchtmobiele brigade van de Nederlandse Defensie monteert GILL systemen op de Luchtmobiele Speciale Voertuigen (LSV) die ze gebruiken voor diverse operaties.