Gevechtspiloot worden

afbeelding van P Geertsma

Voor een aantal jonge mensen is het een jeugddroom om gevechtspiloot te worden. Het gevoel van vliegen en tegelijkertijd vijanden te beschieten lijkt veel jongeren aan te trekken. Er zijn verschillende Amerikaanse actiefilms die met name gevechtspiloten als cool en gaaf naar voren laten komen. Een functie als gevechtpiloot zou mensen maken tot een geslaagd persoon in de maatschappij en een gerespecteerd man binnen Defensie.

Gevechtspiloten hebben inderdaad een belangrijke functie. Deze functie is echter niet geschikt voor rambo’s die maar wat graag willen schieten op van alles en nog wat. Gevechtspiloten hebben een zeer verantwoordelijke functie. Buiten het feit dat gevechtspiloten in vliegtuigen vliegen die miljoenen kosten hebben ze in gevechtsituaties ook wapens aan boord die een zeer grote uitwerking kunnen hebben op het doelwit dat daarmee wordt beschoten.

De keuring voor gevechtspiloten in Nederland is zeer streng. Niet alleen lichamelijk maar ook psychologisch. Gevechtspiloten moeten een goed besef hebben van verantwoordelijkheid en moeten zeer stressbestendig zijn. In fracties van een seconde moeten ze beslissingen kunnen maken terwijl ze weten dat elke beslissing gevolgen kan hebben voor vele mensenlevens.

Een gevechtspiloot is geen stuntvlieger in dienst van de overheid maar een professional die weet wat hij doet. Een uitvoerige opleiding moet worden doorlopen alvorens de piloot daadwerkelijk ingezet kan worden. Wanneer de piloot eenmaal als gevechtspiloot aan de slag is gegaan krijgt hij nog regelmatig trainingen om zijn vaardigheden op pijl te houden.