Generaal Erich Ludendorff was een nazi

afbeelding van P Geertsma

Erich Ludendorff werd geboren als zoon van een grootgrondbezitter op 9 april 1865 en stierf op 20 december 1937. Hij was een Duitse Generaal-majoor en werkte tijden de Eerste Wereldoorlog veel samen met Veldmaarschalk Paul von Hindenburg. Na de Eerste Wereldoorlog werd Ludendorff lid van de nazipartij NSDAP waar hij samenwerkte met Adolf Hitler.

Even een korte inleiding:
Hij volgde zijn militaire opleiding van 1877 tot 1882 in het Duitse leger. Hij deed dit in een plaatsje vlakbij Berlijn. Van 1882 tot 1904 was hij een generaal-officier in het Duitse leger. Hij trouwde met Margarete Schmidt in 1908. Een paar jaar later, in 1912, werd Erich Ludendorff naar Düsseldorf overgeplaatst. Hij vervulde daar de functie van regimentscommandant. In 1914 (het begin van de eerste wereldoorlog) werd hij Brigadecommandant in Strässburg. Hij bezette de stad Lüttich met de brigade die onder zijn beval stond.

Na verloop van tijd krijgt Erich Ludendorff steeds meer invloed binnen het Duitse leger en de politiek. Hij begon samen te werken met Paul von Hindenburg waarmee hij veel stijdplannen ontwikkelde. De karakters van deze twee personen verschilde in sterke mate. Von Hindenburg was vrij rustig terwijl Ludendorff juist wat driftiger van aard was.

Samen met von Hindenburg wist Erich Ludendorff op een gegeven moment het
gehele bevel over de Duitse troepen op het oostfront te krijgen. Of dat nog niet genoeg was, wist hij een paar jaar later de gehele Duitse regering van Duitsland samen met von Hindenburg in handen te krijgen. Rijkskanselier Georg von Hertling had officieel de macht toen (in 1917) in handen maar deze stond onder grote invloed van Ludendorff en von Hindenburg.

Later na de eerste wereldoorlog werd Ludendorff een van de personen die zeer nauw samenwerkte met Hitler. Hij deed dit in de periode van 1920 tot 1924. Later deed hij mee aan de Bierkellerputsch op 8 november 1923. Deze putsch mislukte echter en zowel Erich Ludendorff als Hitler moesten voor de rechter verschijnen. Ludendorff werd echter vrijgespoken uit resprect voor zijn prestaties in de eerste wereldoorlog. Adolf Hitler werd echter wel gevangen genomen. Adolf Hitler werd ondergebracht in de gevangenis van Landsberg waar hij een beetje de rol van martelaar op zich kon nemen. Erich Ludendorff was erg boos over zijn vrijspraak omdat het nu net leek alsof hij de hand boven het hoofd werd gehouden.

Ludendorff bleef echter lid van de nazipartij van 1924 tot 1928. Hij was lid van de Rijksdag en vertegenwoordigde daar samen met Hitler de doelstellingen van de NSDAP. Hitler wilde graag dat de nazipartij meer invloed zou krijgen en daardoor spoorde hij in 1925 zijn collega Ludendorff aan om zich presidentskandidaat te stellen.

Erich Ludendorff wilde graag het hoofd worden van de NSDAP en daarmee ook de belangrijkste persoon die de nazis vertegenwoordigde. Vanwege zijn oorlogsverleden hoopte hij veel stemmen te kunnen krijgen van de Duitse bepvolking. Daardoor hoopte hij zijn rivaal Adolf Hitler voorbij te streven. Ludendorff had het echter mis. Hij kreeg nog niet eens 1 procent van het electoraat achter zich.

Hierdoor leed hij zeer veel gezichtsverlies. Dit verlies leed hij niet alleen onder de Duitse bevolking maar ook in eigen kring. In 1928 had Ludendorff in de gaten dat hij niet meer aan de macht zou kunnen komen in Duitsland. Hij besloot daarom om de NSDAP de rug toe te keren. In 1937 overleed hij op de leeftijd van 72 jaar.