Geli Raubal en Adolf Hitler

afbeelding van P Geertsma

De naam Geli Raubal is in de geschiedenis verbonden met Adolf Hitler de dictator van nazi Duitsland. De volledige naam van Geli Raubal is Angelika Maria Raubal. Zij werd op 4 juni 1908 geboren in de plaats Linz. Geli Raubal was de dochter van Adolf Hitlers halfzuster Angela Raubal.

In 1929 kreeg Adolf Hitler veel contact met Geli Raubal toen hij naar een nieuw appartement verhuisde in de stad München. Zijn halfzuster Angela en haar dochter Geli woonde bij Adolf Hitler in. Men zag Adolf Hitler en Geli Raubal vaak samen in het openbaar en er deden zich vele geruchten de ronde over dit ‘stel’.

Adolf Hitler was veel ouder dan Geli maar was toch erg op haar gesteld. De twee leken emotioneel van elkaar afhankelijk en de verhouding leek wederzijds. Er waren echter vele nazi’s die tegen deze vreemde verhouding waren. De verhouding tussen Adolf Hitler en Geli leek veel op incest en dat zou de partij schaden wanneer het openbaar zou worden dat de Führer zich met deze praktijken in zou laten. Adolf Hitler was echter nog meer gefocust op macht dan op vrouwen en daardoor verwaarloosde hij Geli steeds meer. Geli was radeloos en zou zeer depressief zijn geworden door de gevoelloze houding van Adolf Hitler.

Op 19 september in 1931 werd ze dood aangetroffen in het appartement van Adolf Hitler. Ze was dodelijk getroffen door het pistool van Adolf Hitler dat hij had achter gelaten in het appartement. Deze vreemde situatie zorgde voor vele geruchten. Sommigen beweerden dat Adolf Hitler of iemand van zijn aanhangers Geli had laten doodschieten. Anderen beweerden dat Geli met het pistool aan het ‘spelen’ was en haarzelf per ongeluk had geraakt toen ze de trekker overhaalde. De officiële doodsoorzaak is echter een bewuste zelfmoord uit een depressieve situatie.

Adolf Hitler was zeer onder de indruk van de dood van Geli maar hij ging niet naar haar begrafenis in Wenen toe. Later bezocht Adolf Hitler het graf van haar wel. Tijdens zijn leven zou Adolf Hitler nog vaak aan Geli terugdenken. Een aantal vertrouwelingen hoorden hem zeggen dat Geli de enige vrouw was van wie Adolf Hitler echt had gehouden. Hitler verbeterde zijn houding ten aanzien van vrouwen echter niet tijdens zijn loopbaan. Later kwam Eva Braun met hem in contact. Ook deze vrouw werd door Adolf Hitler verwaarloosd.