F-16 Fighting Falcon binnen de Koninklijke Luchtmacht

afbeelding van P Geertsma

F-16 Fighting Falcon is een van de bekendste militaire vliegtuigen op dit moment. Vrijwel iedereen kent deze ‘straaljager’ en heeft er wel eens één of meerdere zien vliegen. De F16 is nog gevechtsvliegtuig dat tegenwoordig nog steeds in de strijd wordt geworpen.

De F16 is gefabriceerd door General Dynamics en Lockheed Martin. De eerste vlucht van de vond plaats op 2 februari 1974. Nederland kreeg als NAVO-land de mogelijkheid om ook F16 aan te schaffen. Vanaf februari 1975 werden de F-16’s door Amerika namelijk ook aangeboden aan NAVO-landen. Op dit moment hebben meer dan 25 landen F16’s in hun bezit.

De F16 is een multifunctioneel gevechtsvliegtuig dat van verschillende bewapening kan worden voorzien. De standaard modellen van de F16 zijn allemaal uitgerust met een 20 mm M61A1 snelvuurkanon. Deze heeft een standaard voorraad patronen van 511 stuks. De vuursnelheid van het M61A1 snelvuurkanon is 6000 patronen per minuut. Naast het snelvuurkanon heeft de F16 de mogelijkheid om verschillende raketten mee te voeren die zowel tegen luchtdoelen te gebruiken als doelen op de grond.

De F16 is nog steeds in gebruik bij de Koninklijke Luchtmacht hoewel de Nederlandse Defensie op papier druk bezig is met de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF). De komst van de JSF lijkt echter nogal op zich te laten wachten. Volgens sommigen wordt de JSF een veel te duur gevechtsvliegtuig. Anderen vinden de F16 goed genoeg. Hoe lang de Koninklijke Luchtmacht de F16 nog gaat gebruiken is onduidelijk. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat de F16 uit de Nederlandse krijgsmacht verdwijnt.