Eli Cohen spion van de mossad

afbeelding van P Geertsma

Eli Cohen is een bekende Israëlische spion. Eli Cohen werd geboren op 24 december 1924 in Alexandrië. In zijn loopbaan ontwikkelde hij zich tot een succesvolle spion. Hij spioneerde in de jaren 50 van de twintigste eeuw en wist daardoor Israël van informatie te voorzien die van politiek belang was. In 1960 begon Eli Cohen te werken voor de militaire inlichtingendienst van Israël de Mossad. Tijdens zijn werk voor de Mossad wist Eli Cohen steeds meer informatie in te winnen. Één van de factoren die er voor zorgden dat hij zo succesvol was had te maken met zijn beheersing van de Arabische taal. Deze taal kon hij vloeiend en accentloos spreken. Cohen kreeg een valse naam en maakte contact met Syriërs.

Na een aantal jaren wist Eli Cohen het vertrouwen te innen van veel Syrische militairen en politici. Hij knoopte vriendschappelijke contacten aan met hoogwaardigheidsbekleders waaronder hoge officieren en de president. Ondertussen zat het appartement vol met allemaal afluisterapparatuur. Hij hield echter gewoon feesten in zijn appartement en mensen konden daar eventueel ook gewoon op bezoek komen. Eli Cohen stelde zich vriendelijk op naar Syrische mensen terwijl hij ondertussen informatie doorspeelde aan de Mossad. Zo wist Eli Cohen belangrijke informatie door te spelen die van belang was voor de zesdaagse oorlog die plaatsvond in 1967. Tijdens deze oorlog veroverde Israël de Golanhoogten op Syrië. Eli Cohen genoot echter nog steeds het vertrouwen van de Syrische regering en werd bijna aangedragen als minister van defensie van Syrië. Militaire leiders namen tijdens de zesdaagse oorlog zelfs adviezen over van Eli Cohen toen hij het advies gaf om de bunkers te camoufleren met eucalyptusboompjes waren echter ook een prima markeringspunt voor de Israëlische luchtmacht die de boompjes gebruikte om bunkers op te sporen.

Uiteindelijk werd Eli Cohen ontmaskert in januari 1965. Een belangrijke aanduiding dat er iets niet klopte met Eli Cohen zijn appartement zat in de grote hoeveelheid radioberichten die hij verzond naar Tel Aviv. Cohen werd gevangen genomen. Verschillende politici vroegen Syrië om het leven van Eli Cohen te sparen. Dit mocht niet baten. Eli Cohen werd na een proces in het openbaar opgehangen. Dit gebeurde op 18 mei 1965. De executie werd ook op TV uitgezonden. Eli Cohen weigerde echter een blinddoek te dragen tijdens de executie. Zijn lichaam is nooit teruggegeven aan zijn familie.