Eerste Wereldoorlog, gifgas een inhumaan wapen

afbeelding van P Geertsma

De Eerste Wereldoorlog was een bijzondere oorlog. Bijzonder omdat het tot dan toe de grootste oorlog was en bijzonder omdat er veel nieuwe wapens werden ingezet. Zo werden voor het eerst vliegtuigen ingezet als gevechtsmachines. Ook tanks verschenen voor het eerst op het oorlogstoneel. Al spoedig kwam er een andere macabere uitvinding. Het gifgas werd ingezet tijdens de loopgravenoorlog.

Gifgas is een van de meest beruchte wapens uit de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers begonnen met de inzet van Gifgasgranaten om zodoende de vijand uit te schakelen. Als spoedig bleek dit wapen een behoorlijk effect te hebben. De ooggetuigenverslagen van soldaten en burgers die de uitwerking hadden gezien en meegemaakt tonen aan dat dit een verschikkelijk chemische wapen was. Er waren trouwens verschillende soorten gifgassen die ook weer een verschillende uitwerking hadden.

Sommige mensen beweerden dat gifgas een humaner wapen was dan andere wapens zoals granaten, mijnen en geweervuur. Dit zeiden ze omdat soldaten die aan gifgas hadden blootgestaan vaak gevangen genomen konden worden zodat hun mensenlevens gespaard konden worden. Dit is natuurlijk niet steekhoudend aangezien gifgas een sluipmoordenaar was die alle soldaten buiten gevecht stelde ook de gewonden. Daarnaast had gifgas ook z´n uitwerking op burgers en dieren in de omgeving. Het is maar goed dat na de Eerste Wereldoorlog gifgas zo veel mogelijk werd vermeden als wapen.