Eerste en Tweede Golfoorlog onnodig?

afbeelding van P Geertsma

De eerste Golfoorlog die ook wel de Perzische Golfoorlog wordt genoemd vond plaats in de periode 1990-1991. Irak trok haar buurland Koeweit binnen en veroverde het land na een relatief korte oorlog. Door deze oorlogsdaad kreeg Irak de internationale coalitie over zich heen. Doormiddel van een mandaat van de Verenigde Naties werden de Irakese troepen weer uit Koeweit verdreven. Tijdens deze oorlog vond onder andere luchtoffensief tegen Irak plaats. Dit offensief werd uitgevoerd onder de naam Operatie Desert Storm. De geallieerde troepen vernietigden eerst de radarstations van de Irakezen zodat ze de troepen van de coalitie niet meer konden opmerken. Daarna werden verschillende Irakese militaire doelen vernietigd.

Saddam Hoessein de leider van Irak besloot vervolgens om Israël in de strijd te betrekken. Om dit te bewerkstelligen liet hij Scud-rakketten op het land afvuren. Aanvankelijk wilde Israël de strijd aangaan maar Amerika zorgde er voor dat ze van een tegenaanval afzagen. Wanneer Israël in de strijd werd betrokken zou Saddam Hoessein veel bondgenoten krijgen in het Midden-Oosten. Dit werd dus door tussenkomst van de Amerikanen voorkomen. De geallieerde coalitie vocht ondertussen door en wist het Irakese leger te verslaan n Koeweit te verslaan. Meer dan de helft van het Irakese leger werd uiteindelijk vernietigd. Na deze constatering besloot Saddam Hoessein om Koeweit met rust te laten. De toenmalige Amerikaanse president Busch (vader van George W. Busch) besloot toen een ‘staakt het vuren’ af te kondigen. Hij deed dit naar eigen zeggen omdat " Koeweit bevrijd en Irak verslagen is".

Later ging zijn zoon George W. Busch alsnog de strijd aan met Saddam Hoessein. Na veel geld te hebben geïnvesteerd en veel mensenlevens te hebben geofferd had Amerika Irak verslagen. Saddam Hoessein werd later gevonden en ter dood veroordeeld. Momenteel zitten er nog steeds VN-troepen in Irak. De oorlog lijkt heel wat langer te duren door terroristische aanslagen van aanhangers van Saddam Hoessein en andere bewegingen. Had de tweede Golfoorlog wel moeten plaatsvinden nu dit allemaal naar boven is gekomen.