Duitse Tiger 1 tank in de Tweede Wereldoorlog succesvol of niet?

afbeelding van P Geertsma

Duitsland was één van de landen die na de Tweede Wereldoorlog experimenteerde met het op grote schaal inzetten van tanks. Tanks moesten niet met de snelheid van de infanterie optrekken maar moesten juist de snelheid van de grondoorlogen vergroten. Infanterie moest met de tanks mee optrekken. Hiervoor werden vrachtwagens, pantservoertuigen en haftracks gebruikt. Één van de beste Duitse tanks was de Tiger 1. Deze tank was zwaar bepantserd. Het pantser van de tanks had verschillende diktes. Op de de plaatsen waar het dunste pantser was geplaatst was het pantser 25 millimeter dik. Op de plaatsen waar het dikste pantser was geplaatst was het pantser 100 millimeter dik. Dit maakte de Tiger 1 erg zwaar. Het totale gewicht was 55 ton. Een Maybach 12-cilinder benzinemotor 522 kW moest het gevaarte in beweging brengen. De topsnelheid bedroeg onder gunstige omstandigheden 38 kilometer per uur. De bewapening van de Tiger 1 was een 88 millimeter kannon. Daarnaast was de tank bewapend met een 7,92 mm coaxiaal machinegeweer.

Tiger 1 een psychologisch effect
De Tiger had een enorm psychologisch effect op de Duitse troepen. De tank werd in de Duitse propaganda afgeschilderd als praktisch onvernietigbaar. Veel Duitse troepen hebben echter nooit met Tiger tanks gevochten. Ook de geallieerden waren erg beducht voor de Duitse Tiger 1 tanks. Om 1 Duitse Tiger tank te vernietigen moesten gemiddeld 5 Sherman tanks worden ingezet. Onder die vijf Sherman tanks zouden minimaal 3 worden uitgeschakeld. Wanneer Tiger tanks op het front verschenen zorgde dat voor angst onder de geallieerde troepen. Niet zelden hadden ze van hun kameraden gehoord over het enorme incasseringsvermogen van deze speciale Duitse tank. De Duitse troepen die samen met deze tanks naar voren trokken hadden alle reden om trots te zijn.

De Duitse Tiger 1 tank succesvol?
De Tiger 1 was een zeer succesvolle tank van het Duitse leger. Toch kan worden betwist of deze tank echt een succesvolle beslissing is geweest. De Tiger 1 vergde enorm veel van de Duitse oorlogsindustrie. In plaats van de productie van één Tiger 1 konden 5 Panzerkampfwagen IV’s worden gemaakt.