Duitse Orde hoogste nazi-onderscheiding van de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Duitse Orde is de hoogste onderscheiding die een Duitser maar kon ontvangen Tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse Orde wordt in het Duits Deutscher Orden genoemd en werd ingesteld door de Duitse dictator Adolf Hitler in 1942 toen de Tweede Wereldoorlog in volle gang was. Volgens Adolf Hitler was de Duitse Orde een onderscheiding waarmee de hoogste eer kon worden betoond aan iemand die zich voor het Duitse volk had ingezet. Fritz Todt was de eerste Duitser die de Duitse Orde postuum ontving op 12 februari 1942.

De Duitse Orde is een zwart kruis met een hakenkruis in het midden. Tussen de armen van het kruis zitten Duitse adelaars bevestigd met daaronder hakenkruizen. Het Duitse Kruis werd gedragen om de nek met een rood lint. In totaal hebben 7 Duitsers de Duitse Orde postuum ontvangen. Vier Duitsers kregen de Duitse Orde daadwerkelijk uitgereikt.

Voor militariaverzamelaars is de Duitse Orde niet orgineel te krijgen. Een aantal verzamelaars heeft een kopie van de Duitse Orde in zijn of haar collectie.