Dietrich von Choltitz zijn rol als redder van Parijs in de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Dietrich von Choltitz was een Duitse luitenant-generaal in de periode van de Tweede Wereldoorlog. Dietrich von Choltitz werd geboren in de plaats Schloss Wiese in Silezië op 9 november 1894. Dietrich von Choltitz was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de Duitse aanval op Nederland. Hij gaf als Oberstleutnant leiding aan de Duitse troepen die in mei 1940 Rotterdam Zuid wilden binnendringen.

Na de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 ontving Dietrich von Choltitz de Duitse onderscheiding van het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes. Dit halskruis was één van de hoogste Duitse onderscheidingen. Na de overgave van Nederland trokken de Duitse troepen verder naar het zuiden van Europa. Na België te hebben veroverd wilden de Duitse troepen Frankrijk verslaan. Dietrich von Choltitz werd in 1941 bevorderd tot kolonel van het Duitse leger. Hij zou de volgende jaren zowel in Rusland als in Italië hebben gevochten. Op 7 augustus 1944 werd Dietrich von Choltitz door Adolf Hitler benoemd tot gouverneur van Parijs. Adolf Hitler had een hekel aan Frankrijk en wilde de stad Parijs tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigen. Dietrich von Choltitz sloeg de bevelen om de stad te vernietigen echter in de wind. Daarnaast voorkwam hij grote gevechten in de stad Parijs door er voor te zorgen dat hij in contact bleef met de geallieerden en het verzet. Op 25 augustus 1944 gaf hij zichzelf en het Duitse leger, bestaande uit 17000 man, over aan de leider van het verzet Henri Rol-Tanguy en aan generaal Philippe Leclerc de Hauteclocque. Op dezelfde dag trok Charles de Gaulle, leider het Franse leger, Parijs binnen. Vanaf het ministerie van Oorlog in de Rue Saint-Dominique hield Charles de Gaulle een speech voor zojuist bevrijde bevolking van Parijs.

Dietrich von Choltitz werd na de Tweede Wereldoorlog niet vervolgd vanwege zijn daden. Hij zat tot 1947 gevangen en werd daarna vrijgelaten. Door zijn rol als “Redder van Parijs” kreeg Dietrich von Choltitz respect van de Fransen. Tijdens de begrafenis van Dietrich von Choltitz in 1966 waren een aantal Franse officieren aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen.