Der Untergang film over de laatste dagen van Adolf Hitler

afbeelding van P Geertsma

Der Untergang is een verfilming van de laatste dagen van de regering van Adolf Hitler in Berlijn. Der Untergang is een film die voor een groot deel is gebaseerd op waargebeurde voorvallen die plaats vonden in de Führerbunker die onder een deel van de Duitse hoofdstad Berlijn was aangebracht. Verschillende ooggetuigenverslagen zijn voor de film Der Untergang gebruikt. Met name de ooggetuigenverslagen van secretaresse Traudl Junge.

Der Untergang is een indrukwekkende film die goed laat zien hoe waanzinnig de hoofdpersonen waren van nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. De regisseur van Der Untergang is Oliver Hirschbiegel. De productie is gerealiseerd door Bernd Eichinger. Bruno Ganz speelde de hoofdrol. In de rol van Adolf Hitler liet hij duidelijk zien hoe waanzinnig de führer van het Duitse volk in de Tweede Wereldoorlog eigenlijk was. Op 16 september 2004 kwam Der Untergang in Duitsland uit.

Vanaf 4 november 2004 was de film Der Untergang in Nederland te zien. In de daarop volgende jaren werd Der Untergang in nog vele andere landen getoond. Hoewel men eerst bang was dat de film een verkeerd effect zou hebben op de kijkers (met name neonazi’s) kan inmiddels geconcludeerd worden dat de film realistisch is en weinig bewondering wekt voor Adolf Hitler.