Conditietest voor militairen bij Defensie

afbeelding van P Geertsma

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie liet dinsdag 11 augustus weten dat de conditie van veel militairen niet slecht is. Ondanks dat is het toch verstandig om een conditietest af te nemen. Het is namelijk op dit moment niet duidelijk hoeveel militairen echt actief met sport bezig zijn. Militairen hebben binnen Defensie naast de regulieren trainingen en opleidingen ook de mogelijkheid om gebruik te maken van fitnessapparatuur op de kazerne. De trainingsmogelijkheden zijn echter niet voor alle militaire functies gelijk. Zo hebben militairen van de Koninklijke Landmacht in ieder geval twee uren per week beschikbaar om aan sport te besteden. Bij andere krijgsmachtonderdelen is de tijd die men aan sport kan besteden minder duidelijk afgebakend. Een algemene conditietest moet duidelijk maken of er grote verschillen bestaan in de conditie van militairen door het verschil in beleid.

Deelname aan de conditietest van Defensie zal waarschijnlijk verplicht worden gesteld voor alle militaire functies. Dit houd in dat alleen militairen die in uniform lopen de conditietest moeten uitvoeren. Personeel in burgerfuncties hoeven niet deel te nemen aan de conditietest van Defensie. Vermoedelijk zal onderscheid worden gemaakt in de verschillende eisen die worden gesteld aan een conditie van militairen. Zo zullen de conditie eisen van oudere militairen waarschijnlijk lager zijn dan de conditie eisen voor jongere militairen.

De samenstelling en onderdelen van de conditietesten moet nog worden bekeken. Defensie zou de conditietesten indien mogelijk al in oktober 2009 willen invoeren. Er worden vooralsnog geen consequenties verbonden aan de uitslag van de conditietest. Dit wordt nog overlegd met de militaire vakbonden van Nederland.