Bevrijdingsdag in Nederland en de rest van Europa

afbeelding van P Geertsma

Bevrijdingsdag wordt in verschuillende Europese landen gevierd. In de meeste Europese landen wordt Bevrijdingsdag gevierd op 8 mei. In Nederland wordt Bevrijdingsdag echter gevierd op 5 mei omdat het Duitse leger op 5 mei 1945 de overgave had getekend voor de troepen in Nederland.

Een aantal dagen daarna capituleerde het gehele Duitse leger. Dit gebeurde op 8 mei 1945. Voor veel landen is dat de VE Day Victory in Europe Day. De geallieerde soldaten hadden toen overwonnen in Europa. In het Oosten moesten ze echter nog vechten tegen een andere sterke vijand namelijk Japan. Na hevige gevechten en twee atoombommen was ook deze vijand overwonnen en waren de Westerse landen bevrijd. De wederopbouw begon voor veel landen al vrij spoedig. Gezamenlijk werd gestart aan het herstel van gebouwen, wegen en andere voorzieningen.

De psychische wonden heelden echter voor velen maar langzaam. 5 Jaar bezetting hadden diepe sporen nagelaten. De opluchting van de bevrijding was daarom iets dat elk jaar gevierd zou moeten worden.

Daarom is er ieder jaar Bevrijdingsdag. Niet ieder jaar is dit een verplichte vrije dag. In veel CAO’s is geregeld dat deze dag om de 5 jaar een vrije dag is. Waarschijnlijk is 5 mei 2010 een vrije dag voor de meeste werknemers in Nederland.