Bevrijdingsdag 5 mei 2010 een vrije dag?

afbeelding van P Geertsma

Bevrijdingsdag 5 mei 2010. Het is bijna weer zover dat er weer Bevrijdingsdag wordt gevierd in Nederland. Bevrijdingsdag is in Nederland een officiële nationale feestdag maar is geen verplichte vrije dag. Bedrijven zijn dus niet verplicht om hun personeel op 5 mei vrij te geven. Op 5 mei 2010 kan dit echter anders zijn omdat in veel CAO’s is weergegeven dat om de 5 jaar Bevrijdingsdag een vrije dag is. Dit houdt in dat op 2010, 2015 en 2020 een vrije dag zou moeten worden gegeven op vijf mei. 5 Mei 2010 zal daarom voor veel werknemers een vrije dag kunnen zijn. Dat is echter afhankelijk van de CAO van uw bedrijf en de functie die u uitvoert. Bepaalde functies zijn namelijk ook op 5 mei noodzakelijk. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan functies bij de politie, gezondheidszorg en bepaalde fabrieken die continue draaien.

Bevrijdingsdag is een bijzondere dag. Het is de dag waarop wordt herdacht dat Nederland werd bevrijd na jaren oorlog en onderdrukking door nazi-Duitsland. Tegenwoordig zien veel mensen, met name jongeren, Bevrijdingsdag gewoon als een leuke vrij dag.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog was de beleving van Bevrijdingsdag geheel anders. De meeste mensen die vlak na de Tweede Wereldoorlog de Bevrijdingsdag hadden bijgewoond konden zelf over de oorlog meespreken. Dat is nu wel anders. Het aantal veteranen op Bevrijdingsdag neemt af. Ook ouderen die herinneringen hebben aan de oorlog zitten in een rusthuis of verzorgingsinstelling.

Het afnemen van het aantal mensen die de oorlog hebben meegemaakt in de maatschappij zorgt er voor dat de Tweede Wereldoorlog heel ver weg lijkt en dat er nooit meer zo iets zou kunnen voorkomen in ons vrije Nederland. Laten we hopen dat we nog lang van onze vrijheid mogen genieten. We mogen echter nooit vergeten dat die vrijheid een kostbaar bezit is waarvoor velen hun leven hebben gegeven. Daarom is dodenherdenking ook een belangrijke ceremonie die aan Bevrijdingsdag vooraf gaat.