Beschrijving van de Scanjack

afbeelding van P Geertsma

De Scanjack werd in 2009 nog op Vlieland ingezet om daar het militaire schietterrein van de Koninklijke Luchtmacht te ruimen van explosieven. Hiervoor is de Scanjack zeer geschikt. De Scanjack is een voertuig dat wordt ingezet voor het ruimen van mijnen. Het voertuig wordt bestuurd door 1 man en verder hoeven er geen andere militairen op het voertuig aanwezig te zijn. De bestuurder van het voertuig bevind zich aan de achterkant van het voertuig. Hierdoor kan de bestuurder niet worden geraakt door de explosies van bijvoorbeeld antitankmijnen. De V-vorm die is aangebracht aan de bodem van de cabine zorgt er daarnaast voor dat de druk van de explosies naar buiten toe wordt weggestuurd.

De Scanjack is een onbewapend voertuig en kan dus alleen worden ingezet achter het front en niet in de voorste linies. Het voertuig makt gebruik van een soort dorsvlegeltechniek waarbij de grond tientallen centimeters diep wordt omgeploegd. Eventuele mijnen of bermbommen komen door de vlegels tot ontploffing.

De Scanjack is een militair voertuig dat op diesel rijd heeft een maximum snelheid van 23 kilometer per uur wanneer ze over makkelijk begaanbaar terrein rijd. Het totale gewicht is voor een groot deel de oorzaak waarom de Scanjack zo langzaam is. Een gewicht van 39000 kilogram wordt nu eenmaal niet snel verplaatst. Daarnaast is het voertuig ook behoorlijk omvangrijk. De lengte is maar liefst veertien meter. De hoogte 3,70 meter en de breedte van de romp is totaal bijna 4,5 meter. De 8 wielen van de Scanjack zijn voorzien van rupsbanden.