Banen bij Defensie en de economische crisis

afbeelding van P Geertsma

Banen bij Defensie
Werken bij Defensie is voor veel mensen nog steeds een goede optie. De economische crisis lijkt nog niet voorbij te zijn. Hierdoor komen een hoop mensen noodgedwongen op straat. Voor een aantal van hen is dit juist het moment om een verandering door te voeren in hun loopbaan. Voor een hoop mensen was het in eerste instantie niet verstandig om hun huidige baan op te zeggen en een keuze te maken voor Defensie. Nu echter blijkt dat een contract voor een werknemer geen garantie is om aan het werk te blijven wordt de keuze voor werknemers en voormalig werknemers makkelijker om bij Defensie te solliciteren. Tot voor kort had Defensie het enorm druk met het werven van personeel.

Defensie werft personeel
De werving van personeel voor Defensie gebeurde op verschillende manieren. Zo konden geïnteresseerden zich aanmelden voor een informatiebijeenkomst of een bezoek brengen aan één van de vele Banenwinkels van Defensie. Het is ook mogelijk om op internet veel informatie in te winnen over Defensie en op verschillende manieren kunnen vragen worden gesteld voor extra informatie. Zo is het op verschillende sites van Defensie mogelijk om een Email te sturen. Ook is het mogelijk om een (sollicitatie)brief te verzenden. Daarnaast kunnen verschillende voorlichtingsafdelingen telefonisch worden bereikt. Voor de mensen die algemene interesse hebben is het ook mogelijk om één van de vele opendagen van Defensie te bezoeken. Zo zijn de Landmachtdagen, de Marinedagen en de opendagen op verschillende militaire vliegvelden zeer populair bij een breed publiek. Het lijkt er op dat alles goed gaat bij Defensie en we mogen hopen dat Defensie inderdaad aan de gevolgen van de financiële crisis ontsnapt.

Defensie en de financiële crisis
Er zijn echter ook andere tekenen. Het Nederlandse kabinet is gevallen over de missie van Nederlandse militairen in Afghanistan. Hoewel de Nederlandse militairen daar goed werk leveren zijn er een behoorlijk aantal stemmen in de Nederlandse politiek die pleiten voor het zo spoedig mogelijk beëindigen van deze missie. Dit zal ongetwijfeld gevolgen hebben. Wanneer een groot deel van de Nederlandse militairen terug komt uit Afghanistan komen ze weer op de kazernes in Nederland terecht. Hierdoor kan een overschot aan paraat personeel ontstaan. De gevolgen hiervan zijn goed in te schatten. Waarschijnlijk zullen er banen worden geschrapt. Of de overheid moet een goede oplossing weten.

Toekomst banen bij Defensie
Het is nog onduidelijk of Defensie de komende tijd nog steeds veel personeel zal moeten aantrekken. Er zijn verschillende bezuinigingsplannen gemaakt door Nederlandse partijen. Zal Defensie aan bezuinigingsmaatregelen kunnen ontkomen? Zullen er banen worden geschrapt bij Defensie of kan de werving zoals deze nu plaatsvindt gewoon doorgaan? De toekomst zal het uitwijzen.