Amerikanen willen terugtrekken uit Afghanistan

afbeelding van P Geertsma

De Verenigde Staten hebben een speciaal plan nodig om hun troepen uit Afghanistan terug te trekken. De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag 22 maart 2009 in een interview met het Amerikaanse tv-station CBS gemeld dat er een speciale exit strategy nodig is in Afghanistan. Deze nieuwe strategie zou een speciaal onderdeel zijn van het nieuwe Amerikaanse beleid in Afghanistan.

Op zich is het streven naar een langzame afvloeiing van militairen uit crisisgebieden een belangrijke stap in de richting van de zelfredzaamheid van een land.

Toch is het stapsgewijs terugtrekken van troepen niet een eenvoudige opgave. Vaak zetten vijandelijke troepen een stap naar voren wanneer VN-troepen een stap terug zetten. De burgerbevolking moet worden beschermd door Afghaanse militairen die getraind zijn door Amerikanen en hun bondgenoten. Dit is een situatie die misschien voor een paar maanden succesvol zal verlopen. Op de lange termijn is het echter niet onwaarschijnlijk dat nieuwe dictators de macht proberen te grijpen in Afghanistan. Wanneer dat gebeurd is alle tijd die geïnvesteerd is in het democratiseren van het land tevergeefs geweest.

Daarnaast is de kans groot dat er een nieuwe VN-actie zal moeten worden uitgevoerd om de ‘schade te herstellen’. Ik denk dat de VN dit risico onder ogen ziet en daardoor extra veel tijd investeert in het trainen van Afghanen en de wederopbouw van het land. Een democtratie kan over het algemeen niet eenvoudig een dictatuur vervangen. Daarvoor moet een complete politieke en sociale hervorming plaatsvinden. In een land waarin vrouwen nog steeds worden onderdrukt is de sociale hervorming extra moeilijk. Het stelselmatig laten terugtrekken van zowel Amerikaanse als andere militairen is daardoor zeer complex. Ik ga er vanuit dat de Amerikaanse president Barack Obama zich daar terdege van bewust is.

Daarnaast is het ook afwachten hoe de Nederlandse militairen met de situatie in Afghanistan moeten omgaan. Zorgt het feit dat de Amerikanen terugtrekken er voor dat de Nederlandse militairen meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor bepaalde gebieden in Afghanistan?