Amerika wil dat Noord-Korea stopt met nucleair programma

afbeelding van P Geertsma

De Verenigde Staten willen dat Noord-Korea direct stopt met haar nucleaire programma. Hiervoor wil Amerika zelf de controle bepalen en willen hierover geen compromis sluiten. Het communistische land Noord-Korea vormt een bedreiging voor de rest van de wereld wanneer het doorgaat met het ontwikkelen van een nucleaire reactor. Daarom moet de controle gehandhaafd blijven door een extern land.

Amerika heeft Noord-Korea op de lijst met terreurlanden staan en is bereid om dat land er vanaf te halen wanneer het aan de eisen van de VS tegemoed komt. Dit houd in dat Noord-Korea een bestand moet tekenen waarin zij aangeeft dat ze aan de slag gaat met het ontmantelen van haar nucleaire installaties. Daarnaast moet ze inspecteurs toelaten die controle uitvoeren op de daadwerkelijke ontmanteling zodat Amerika zeker weet dat het gebeurd.

Wanneer Noord-Korea daar toe bereid is heeft Amerika toegezegt om hulp te bieden aan dat land en haar zwakke economie. Misschien moet Amerika eerst aan de slag met haar eigen economie? Noord-Korea gebruikt in mijn ogen haar nucleaire installaties als een soort chantagemiddel. Wanneer er weinig aandacht aan wordt besteed is het effect ook geringer. Het land zal volgens mij niet snel daadwerkelijk nucleaire wapens inzetten omdat ze hier niet veel mee bereikt.