Alfred von Tirpitz een Duitse grootadmiraal in de Eerste Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Alfred von Tirpitz is een bekende Duitse militair die onder andere in de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelde. Alfred von Tirpitz werd geboren in Küstrin op 19 maart 1849. Nog voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak werd von Tirpitz benoemd tot Grosadmiral van de Duitse Kriegsmarine. Door deze benoeming was hij de opperbevelhebber van de totale Duitse krijgsmacht ter zee. Deze krijgsmacht was toen ter tijd ongeveer 300 schepen sterk. Alfred von Tirpitz moest het tijdens de vlootgevechten vooral opnemen tegen de Britse marine. De Britse marine was echter een geduchte tegenstander die haar belangrijke rol op de wereldzeeën niet wilde afstaan aan Duitsland. De Slag bij Jutland was één van de militaire successen van Alfred von Tirpitz echter zorgde deze zeeslag er niet voor dat de Britse zeemacht was gebroken. Al spoedig kwam Alfred von Tirpitz er achter dat de Duitse slagkracht moest worden gehaald uit onderzeeboten of zoals de Duitsers dat noemde: U-boten. Uiteindelijk zou deze onderzeeboten oorlog in 1917 tot Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog leiden. Dit kwam vooral ook omdat de Duitse u-boten ook schepen van neutrale landen aanvielen als die in de buurt van Engeland kwamen.

Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland haar Kriegsmarine opheffen. Om te voorkomen dat de Duitse schepen in handen vielen van de Britten liet Alfred von Tirpitz de Duitse schepen tot zinken brengen.

Na de Eerste Wereldoorlog wilde Alfred von Tirpitz zich bezig houden met politiek. Hij was een tegenstander van de nazi’s. Op 6 maart 1930 overleed hij in Ebenhausen. Zijn doodsoorzaak is natuurlijk in tegenstelling tot anderen die zich niet met de nazi’s inlieten.