Albert Kesselring in de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Albert Kesselring is een bekende naam van de Duitse generale staf uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Albert Kesselring een generaal en later een veldmaarschalk in het Duitse leger. Hoewel Kesselring een bijnaam had als ‘de lachende generaal’ was zijn positie allerminst lachwekkend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden namelijk vele bombardementen door Kesselring bedacht en aangestuurd. Zo werden vele burgers in diverse steden vermoord. Kesselring werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog aangesteld als opperbevelhebber van de Duitse bombardementsdivisies. Deze bombardementsdivisies vielen onder de Luftwaffe van Hermann Göring een beruchte nazi die nauw samenwerkte met Adolf Hitler.

Albert Kesselring was een kundige bevelhebber die verschillende aanvallen goed wist voor te bereiden. Voor zijn verdiensten als bevelhebber ontving Kesselring verschillende hoge Duitse militaire onderscheidingen. Een voorbeeld hiervan is het Duitse Ritterkreuz.

Na zijn loopbaan bij de Luftwaffe stapte Kesselring in 1943 over naar de Wehrmacht waar hij veldmaarschalk werd. In Oost-Europa vocht Kesselring samen met zijn manschappen tegen de Russen en de Partizanen. De strijd was zeer gruwelijk en bloeddorstig. Vele partizanen werden bruut uitgemoord ook wanneer ze zich hadden overgegeven. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vocht Albert Kesselring nog tegen de geallieerden in onder andere Italië. Deze gevechten verliepen echter moeizaam voor de Duitsers. De geallieerde overmacht was te groot en de Duitse Wehrmacht kampte met grote te korten aan munitie en andere voorraden. Uiteindelijk kon Albert Kesselring niet meer stand houden en werd hij op 6 mei 1945 gevangen genomen door de geallieerden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Albert Kesselring, evenals vele andere kopstukken uit het Duitse leger, voor de Neurenbergse processen gedaagd. Albert Kesselring werd na 7 jaar voorarrest vrijgelaten in 1952. Hij werd uiteindelijk niet veroordeeld voor de aanklacht dat hij deelgenomen zou hebben in de bevelvoering en de uitroeiing van de partizanen aan het Oostfront. Ook de terreurbombardementen werden hem niet ten laste gelegd omdat de geallieerden ook Duitse steden hadden gebombardeerd waarbij vele burgerslachtoffers omkwamen. Op 16 juli 1960 overleed Albert Kesselring in Bad Nauheim.