Adolf Hitler der Führer

afbeelding van P Geertsma

Führer is een Duits woord voor leider of baas. Door de geschiedenis heen zijn er verschillende personen en functies in Duitsland geweest waar het woord Führer aan gekoppeld is.

Door de Tweede Wereldoorlog en de periode daarvoor werd de betekenis van het woord Führer echter gekoppeld aan een van de grootste en beruchtste dictators die de wereld ooit gekend heeft. Adolf Hitler wilde namelijk met de term Führer of der Führer worden aangesproken. Hiermee wilde hij laten zien dat er maar 1 leider was in Duitsland en dat iedereen die persoon moest gehoorzamen.

Nog voordat Adolf Hitler daadwerkelijk aan de macht kwam maakte hij al gebruik van deze titel in zijn partij de NSDAP. Na de dood van Rijkspresident Paul von Hindenburg in 1934 kreeg Adolf Hitler naast de functie van Rijkskanselier ook de functie van Rijkspresident. Toen werd hij voor het hele Duitse volk bekend als der Führer.

Iedereen moest hem gehoorzamen. Dit betekende uiteindelijk de ondergang voor veel onschuldige burgers en soldaten in Europa. Met name de Joodse bevolking moest erg lijden onder het moordadige bewind van de nazi's.

Na de dood van Adolf Hitler werd Karl Dönitz een bekende Duitse admiraal de nieuwe Duitse Rijkspresident. Adolf Hitler had namelijk in zijn testament bepaald dat er nooit meer een Führer na hem kon zijn in de Duitse geschiedenis.