Adolf Hilter en Richard Wagner

afbeelding van P Geertsma

Adolf Hitler was een groot fan van de Duitse componist Richard Wagner. Wagner maakte verschillende muzikale meesterwerken zoals "Der fliegende Holländer", “Tristan und Isolde", "Tannhäuser", "Lohengrin” en de "Der Ring des Nibelungen" .Tijdens zijn jonge jaren bezocht Adolf Hitler veel opera’s van deze componist. Thuis bestudeerde hij ook de werken van Wagner en fantaseerde hij er veel over. Met name de Germaanse mythologie inspireerde Adolf Hitler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er zelfs een SS division die de Divsion Nibelungen werd genoemd. Rienzi was overigens Hitlers favoriete opera. Richard Wagner was net als Adolf Hitler een antisemiet alleen in een mindere mate. Richard Wagner schreef in 1950 een artikel genaamd “Das Judenthum in der Musik”. In dat artikel gaf hij af op de Joden die volgens hem veel te makkelijk successen boekten in de muziekwereld.

Winifred Wagner de schoondochter van Richard Wagner, raakte in contact met Adolf Hitler tijdens zijn opmars naar de macht in Duitsland. Adolf Hitler had veel bewondering voor Winifred Wagner en andersom was dat ook het geval. Winifred geloofde dat Adolf Hitler de grote man zou worden die Duitsland zou ‘redden’. Na de Tweede Wereldoorlog sprak Winifred Wagner in 1975 in een filminterview. Tijdens dit interview liet ze blijken dat ze nog steeds een grote bewondering had voor Adolf Hitler, die toen al decennia dood was.

Omdat Adolf Hitler een groot fan was van Wagner zijn deze twee namen in de geschiedenis vaak aan elkaar verboden. Toch is het niet terecht om de muziek van Wagner antisemitisch te noemen. De kern van Wagner zijn stukken was verlossing en bevrijding. Hij had een hekel aan de oneerlijkheid in de wereld. Adolf Hitler was een veel agressievere persoonlijkheid die echt daadwerkelijk de Joden wilde vernietigen.