AA-12 Shotgun de Auto Assault-12

afbeelding van JW Geertsma

Auto Assault-12/ AA-12 Shotgun
Auto Assault-12 (AA-12) is een Shotgun die ontwikkeld is door Maxwell Atchisson in 1972. De AA-12 Shotgun draagt officieel de naam Atchisson Assault Shotgun. Verschillende militaire instanties zoals het United States Marine Corps maken gebruik van dit aanvalswapen. Het wapen werd vanaf 1972 regelmatig aangepast zodat het wapen steeds beter in de strijd kan worden gebruikt. De AA-12 Shotgun heeft selective fire, is semi-automatic of fully automatic. Het wapen kan 300 rounds per minuut afvuren. De patronen zitten in een magazijn waarin in eerste instantie totaal 5 patronen konden worden geplaatst. Later werd dit aangepast zodat het magazijn 8 patronen kon bevatten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden om een drum-magazijn te gebruiken. In het drum-magazijn kunnen 20 of 32 patronen worden geplaatst.

AA-12 Shotgun en de Military Police Systems INC
Hoewel Max Atchisson de ontwikkelaar was van de AA-12 Shotgun verkocht hij de rechten van de fabricage van dit wapen in 1987. Het bedrijf Jerry Baber of Military Police Systems INC in Piney Flats, Tennessee kwam in bezit van deze rechten. Dit bedrijf wordt ook wel afgekort met MPS. Het bedrijf MPS ging verder met de ontwikkeling van de AA-12 Shotgun en fabriceerde de Auto Assault-12. De jaren die volgden werden besteed aan verschillende verbeteringen. In totaal zouden er 188 verbeteringen en aanpassingen worden toegepast aan het originele model. Samen met de Action Manufacturing Company en de Special Cartridge Company fabriceerde MPS een nieuwe variant van de AA-12 die werd uitgerust met een FRAG-12 High-Explosive ammunition in een multifunctioneel systeem.

AA-12 Shotgun technische gegevens
De AA-12 heeft door de jaren heen verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. De huidige variant is 5,2 kilo zwaar. De totale lengte is 0,991 meter lang. Het wapen kan zoals eerder vermeld uitgerust worden met een magazijn van 8 patronen of drum-magazijnen van 20 of 32 rounds. De laatste varianten maken het wapen wel zwaarder. Een AA-12 shotgun met een drummagazijn van 32 rounds weegt 7,3 kilo. Er kunnen verschillende granaten worden afgevuurd met lanceersystemen die aan het wapen kunnen worden bevestigd. Deze varianten zijn de Buckshot, slug, of de Frag-12. Het wapen is niet complex vervaardigd en vrij eenvoudig in onderhoud. Veel onderdelen van het wapen zijn van RVS en zijn daardoor nauwelijks gevoelig voor roest of andere aantasting. MPS beweerd door dat het wapen door de vormgeving en het gebruik van onderhoudsarme materialen nauwelijks onderhoud behoeft. Pas na 10.000 rounds zou het wapen schoongemaakt moeten worden. Voor accuraat schieten is het ook mogelijk om een kijker te monteren. Hiervoor wordt de Iron sight 2x zoom optical scope gebruikt.